Αλτσχάιμερ – Νέο πολλά υποσχόμενο φάρμακο στοχεύει τις πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ασθενών

Posted by

Το περιοδικό Nature αφιερώνει το εξώφυλλο του Σεπτέμβριου σε ένα νέο φάρμακο που είναι σε θέση να μειώσει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ασθενών, μια πρωτεΐνη που θεωρείται η αιτία της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία έδειξαν σημάδια επιβράδυνσης της γνωστικής εξασθένησης.

Το εν λόγω φάρμακο ονομάζεται aducanumab και είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που απομονώθηκε από υγιή άτομα που επέδειξαν αντίσταση στην γνωστική εξασθένηση και τα επίπεδα του οποίου είναι πολύ χαμηλά στους ηλικιωμένους που πάσχουν από Αλτσχαίμερ. Το μονοκλωνικό αντίσωμα “εκπαιδεύει” το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τις πλάκες της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ασθενών.

Το φάρμακο δοκιμάστηκε αρχικά σε μια ομάδα 165 ασθενών με μέτριας μορφής Αλτσχάιμερ, μισοί από τους οποίους λάμβαναν εβδομαδιαία χορήγηση του φαρμάκου και οι υπόλοιποι εικονικό φάρμακο “placebo”. Όσοι έλαβαν τη δραστική ουσία aducanumab παρουσίασαν μια προοδευτική μείωση των πλακών ενώ η κατάσταση των υπολοίπων παρέμεινε αμετάβλητη.
Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της μελέτης η επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική αφού και στο παρελθόν υπήρξαν φάρμακα πολλά υποσχόμενα στα αρχικά στάδια που όμως απέτυχαν στη συνέχεια.

Σχετικά με την ασφάλεια του φαρμάκου,  παρουσιάστηκαν προβλήματα σε ασθενείς με συγκεκριμένο γενετικό προφίλ οι οποίοι παρουσίασαν συσσώρευση υγρών στον εγκέφαλο που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησαν σε ισχυρές ημικρανίες και κατά συνέπεια στη διακοπή της χορήγησης. Οι παρενέργειες ωστόσο δεν κρίθηκαν σοβαρές με αποτέλεσμα οι δοκιμές να προχωρήσουν έως το 2020 έτσι ώστε να αξιολογηθεί πλήρως η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
Νέα κλινική δοκιμή σε συνολικά 2.700 ασθενείς σε πρώιμο στάδιο της νόσου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

Πηγή:

http://www.nature.com/ 

http://www.corriere.it/

Απάντηση